Pengeland

En podkast om økonomiens skyggesider.

Skatteparadiser, korrupsjon, hvitvasking, finanshemmeligheter og økonomisk kriminalitet.

Med Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard.

Produsert av Tax Justice Norge.
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard

Pengeland: Ulovlig handel med Russland

11.08.2023

Etter invasjonen av Ukraina rettet vestlige land tunge sanksjoner mot Russland, i håp om å sette en stopper for krigsmaskineriet. Men krigen fortsetter. Hvorfor har ikke sanksjonene hatt den ønskede effekten?

Hør episode

Pengeland: Kina og skatteparadis

27.06.2023

De siste tiårene har vært en periode med enorm økonomisk vekst for Kina, og med denne veksten har det fulgt en stadig større innflytelse internasjonalt. Kina er altså blitt en økonomisk og politisk tungvekter – men hvordan opptrer de i denne rollen? Hvordan navigerer den nye supermakten en globalisert verden med skatteparadiser?

Hør episode

Pengeland: EU-domstolen VS åpenhet i skatteparadiser

30.05.2023

Skatteparadiser har perfeksjonert kunsten å tilby tjenester som omgår lover og reguleringer i andre land. Mangelen på åpenhet om hvem som eier skallselskaper og truster, og hva som foregår der, har gjort skatteparadisene til et nyttig verktøy for alt fra skatteunndragelse til korrupsjon, hvitvasking og terrorfinansiering.

Hør episode

Pengeland: Sentralbankenes dilemma

05.04.2023

Uten forvarsel kollapset en bank i California, Silicon Valley Bank, og utløste frykt for at vi er på vei inn i en ny finanskrise. Kort tid etter havnet flere amerikanske banker i problemer, og Sveits’ nest største bank måtte reddes av myndighetene.

Hør episode

Pengeland: Butler for verden

15.11.2022

Londons finanssenter er som en butler for verden, som effektivt og diskré hjelper oligarker, kleptokrater, skattesvindlere og kriminelle med å hvitvaske penger, investere i eiendom og fremstå som ærverdige og respektable verdensborgere. Dette bildet danner utgangspunktet for Oliver Bulloughs nyeste bok "Butler for Verden".

Hør episode

Pengeland: Sanksjoner mot russiske oligarker

29.03.2022

Etter Russland invaderte Ukraina har det blitt innført kraftige økonomiske sanksjoner mot Putin-regimet. I denne episoden av Pengeland diskuterer vi de «økonomiske våpnene» rettet mot russiske oligarker, og da særlig deres verdier i Norge.

Hør episode

Pengeland: Pandora papers

15.10.2021

Professor Roy Krøvel har forsket på store gravejournalistsamarbeid. Vi snakket med ham om PandoraPapers, og hvordan lekkasjer forandrer journalistikken.

Hør episode

Tidligere TaxCast episoder

TaxCast: Hvem blir rike når Regnskogen brenner?

25.11.2020

Regnskogen brenner fortsatt - og noen tjener penger på det. Vi har snakket med regnskogekspertene Victor Galaz fra Stockholm Resilience Center og Vemund Olsen fra Regnskogfondet om hvorfor også 2020 ble et rekordår for branner i regnskogen i Brasil, og de økonomiske aktørene som driver frem avskogningen.

Hør episode

TaxCast: Media og skatteparadis

12.12.2019

I disse dager er Maltas statsminister under sterkt press til å gå av fordi hans stabssjef er blitt koblet til de som bestilte drapet på gravejournalisten Daphne Caluana Galizia. I denne episoden av TaxCast snakker vi om medias rolle i å avdekke skattesnusk og økonomisk kriminalitet.

Hør episode

TaxCast: Det store skatteranet

07.11.2019

I denne episoden av Taxcast snakker vi med forfatterne Maria Schumacher Walberg og Marianne Marthinsen som har skrevet boken Rødt lys, en bok om overskuddsflytting og skatteunngåelse.

Hør episode

TaxCast: Edderkoppens nett

11.07.2018
I denne episoden besøker TaxCast The City of London og får vite hvordan denne lille byen midt i London ble sentrum for et globalt "edderkoppnett" av skatteparadiser, som strekker seg fra Cayman Islands til Jersey.
Hør episode

TaxCast: Spania, finanskrisen og Frankensteins monster

26.02.2018
Det er gått ti år siden finanskrisen rammet Europa hardt. Millioner av spanjoler tok til gatene i protest mot arbeidsløshet, korrupsjon og innstrammingspolitikk. Hvilken rolle spilte skatteparadisene i finanskrisen, og hva gjorde krisen med tilliten til demokratiet? Dette og mer i årets første episode av TaxCast
Hør episode

TaxCast: Gabriel Zucman og ulikhetsmaskinen

27.11.2017
Ulikhet har blitt et av de mest debatterte samfunnsutviklingene i vår tid. Men hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden? Gabriel Zucman, en ung forsker som har jobbet med tett med ulikhetsnestoren Thomas Pikkety, mener skatteparadisene er motoren som driver ulikhetsutviklingen.
Hør episode

Prisen for en hemmelighet

30.06.2016
#panamapapers: Hvordan bidrar finansielt hemmelighold til en urettferdig verden? Og hvordan jobber journalister for å avsløre slike hemmeligheter?
Hør episode

Hvor blir det av fotballpengene?

17.02.2016
Vi vet at det er mye penger i fotball, men hvor blir de av? Vi har sett nærmere på norsk fotballøkonomi og snakketmed fotballagenter, spillere og advokater for å finne ut om penger fra norsk fotball havner i skatteparadiser.
Hør episode

Hva er greia med Sveits?

18.11.2015
Vi ser nærmere på landet som ligger på toppen av årets ferske Financial Secrecy Index. Vi snakker med ekspert Peter Ringstad om hvorfor er det sånn at "alle har hørt om hemmelige bankbokser i Sveits".
Hør episode

Kan globalt bli lokalt?

30.08.2015
Globale skattespørsmål har blitt behandla på ein internasjonal konferanse i sommar, men blir sjeldan store tema i kommunevalkampen. Vi spurte likevel lokalpolitikarar frå alle dei politiske partia om kva dei meiner om kommunar som skatteparadisfrie soner, og om skillet mellom lokal og global politikk.
Hør episode

McDonald’s og einskapleg skattelegging

19.05.2015
Da McDonald's flyttet sitt europeiske hovedkvarter fra Storbritannia til Luxembourg, begynte de å betale drastisk mindre i skatt i Europa, 8 milliardar skattekroner mindre mellom 2009-2013. Hvorfor blir ikke McDonald's skattlagt på en global og oversiktlig måte? Hør mer om en annen måte å skattelegge multinasjonale selskap på: unitary taxation / enhetlig skattelegging.
Hør episode

Rett på skatt?

10.03.2015
1,9 milliarder dollar forsvinner ut av Zambia hvert år i ulovlig kapitalflukt. Dette er nesten tre ganger så mye som Zambia bruker på helse og utdanning til sammen. Bidrar skattetriksing til menneskerettighetsbrudd? TaxCast hører med ekspertene.
Hør episode

Hvem eier Sydvaranger gruve?

16.01.2015
"For allmennheten er det svart boks. Umulig å finne ut av. Dette er noe man burde gjøre noe med," sier Økokrimsjef Trond Erik Schea om det norske registeret over utenlandske eiere i norske selskaper. Vi ser nærmere på hvorfor det er sånn og hva vi kan gjøre med det i årets første TaxCast.
Hør episode