Tax Justice Network Norway

English

Norge minst åpen i Skandinavia

Norge minst åpen i Skandinavia |

Norge kommer dårligere ut enn Sverige og Danmark i internasjonal rangering av finansielt hemmelighold

 
Dato

Rangeringen

Last ned

Norge sammenlignet med Sverige og Danmark

Last ned

Narrative report on Norway

Last ned

Narrative report on Switzerland

Last ned

The British Connection

Last ned

Summary of methodology

Last ned

Sveits topper listen, og Norge kommer på 50. plass i den internasjonale Hemmeligholdsindeksen (Financial Secrecy Index). Sverige og Danmark kommer bedre ut enn Norge med henholdsvis 71. og 66.-plass.

Norge scorer spesielt dårlig på finansiell åpenhet i selskaper. Vi har heller ikke gode systemer for å registrere egentlige eiere bak selskap og for utveksling av informasjon mellom land. Sammenliknet med våre skandinaviske naboer er Norge er verst i klassen, uttaler daglig leder i Tax Justice Network - Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen.

Et forslag om åpenhet i selskaper behandles i disse dager av Stortinget. Land-for-land-rapportering er et krav til selskaper i utvinningssektoren om å publisere finansiell informasjon for hvert land de opererer i.

Finansdepartementet har foreslått at selskaper skal slippe å rapportere om sin virksomhet i skatteparadis. Dette store smutthullet må tettes, sier Jacobsen.

Finanskrisen og avsløringer av selskapers skattetriksing har ført hemmelighold og skatteparadiser til toppen av agendaen hos OECD, G8 og G20. Hemmeligholdsindeksen viser imidlertid at man er langt unna å få bukt med finansielt hemmelighold, fortsetter hun.

82 land er med i rangeringen. Sveits har førsteplassen, men flere av verdens viktigste skatteparadis er tidligere kolonier som i praksis kontrolleres av Storbritannia. Ser vi disse under ett ville Storbritannia toppet listen med god margin.

Skatteparadis har blitt globale fluktbiler for skatteunndragelse, korrupsjon og kriminalitet. City of London er i sentrum av et globalt hemmeligholdsnettverk, avslutter Jacobsen.

Financial Secrecy Index (FSI) er verdens mest omfattende gjennomgang av finansielt hemmelighold. FSI 2013 er utviklet over to år av et forskningsteam i det internasjonale Tax Justice Network.Bakgrunnsinformasjon, underliggende data og metodikk vil være tilgjengelig på  financialsecrecyindex.com fra og med 7. november.

Hva den norske pressen skriver om Hemmeligholdsindeksen (utvalg):
- Vi skjuler mer enn Sverige og Danmark (DN)
Rapport om hemmelighold i finansnæringen: Her er verstingene (DN)
Norge «moderat» hemmelig (Bistandsaktuelt)
- Norge minst åpne i Skandinavia (E24)
Norge skjuler mer enn Sverige og Danmark (Hegnar Online)

Kontakt
Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network – Norge
46861189 / sigrid@taxjustice.no/ http://www.taxjustice.no

Internasjonale kontakter
- John Christensen, director, Tax Justice Network - United Kingdom john@taxjustice.net / (00 44) 7979 868302
- Markus Meinzer, senior researcher, Tax Justice Network – Germany
markus@taxjustice.net / (00 49) 178 340 5673