Tema: Skjulte eiere

Lag på lag av hemmelighold i selskaper skjuler egentlig eierskap. Lær mer om hvorfor åpenhet er viktig, og hvordan dette kan gjøres.
Myndigheter og organisasjoner kommer ofte til kort når selskaper skal stilles til ansvar ved økonomiske misligheter som skatteunndragelser, korrupsjon og terrorfinansiering. Komplekse selskapsstrukturer gjør det ofte umulig å finne ut hvem som står bak et selskap.
Med egentlig eierskap, eller beneficial ownership, mener vi det mennesket av kjøtt og blod som til syvende og sist kontrollerer selskapet. Disse er ofte skjult av lag på lag av hemmelighold: komplekse selskapsstrukturer, plasseringer i skatteparadis og bruk av "nominerte" eiere uten reelt ansvar.
Ved Scandinavian Star-ulykken er eierforholdene fremdeles ikke avklart, som Norsk Sjømannsforbund fortalte under seminaret "Rettighetsløs til sjøs". Et annet ferskt eksempel er Seadrill-saken, der den offisielle selgeren av to norske rigger var en halvblind, hjemløs alkoholiker i Riga. Selskapene til Øystein Stray Spetalen og John Fredriksen er involvert i korrupsjonsskandalen som nå er under opprulling. Se Solgte rigg til hemmelig kjøper, Fredriksen-rigg kjøpt av kriminelt nettverk og Norsk milliardær solgte denne til kriminelle. Les også om hvordan en død mann kan eie et engelsk selskap i den nye rapporten Grave Secrecy fra Global Witness.
Åpenhet kan oppnås forholdsvis enkelt ved at hvert land fører et register der selskap må oppgi den egentlige eieren bak selskapet. Dette er et krav som får stadig økt oppslutning internasjonalt:
  • Task force on Financial Integrity & Economic Development gir god oversikt over egentlig eierskap her.
  • Over 1.000 organisasjoner krever at EU får på plass register over engelige eiere. Les brevet her.
  • Norge er med i The Open Government Partnership, som består av 55 land med ønske om å bli mer transparente. En rapport fra organisasjonen OpenCorporates tidligere i år viste imidlertid at prosjektet går heller dårlig. Norge oppnådde kun 25 poeng av 100 mulige. Spesielt tilgjengeligheten av informasjon om egentlig eierskap i selskaper og selskapsstrukturer går det dårlig med – her får Norge null poeng. Etter avsløringen har imidlertid Brønnøysundregistrende tatt et steg i rikig retning ved å gjøre selskapsregisteret gratis og enkelt tilgjengelig for alle.
Av styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen