TaxCast

TaxCast: Hva er verdens mest hemmelige land?

19.02.2020

Dette er spørsmålet som forskerteamet bak Financial Secrecy Index (FSI) prøver å svare på. Financial Secrecy Index er verdens mest omfattende måling av finansielt hemmelighold og omfatter 133 land.

Les mer

TaxCast: Børsen og selskapsskatten

02.01.2020

2019 ble et rekordår for børser verden over, til tross for omfattende politisk og økonomi uro i mange land. Hvordan har dette sammenheng med den globale skattekonkurransen?

Les mer

TaxCast: Media og skatteparadis

12.12.2019

I disse dager er Maltas statsminister under sterkt press til å gå av fordi hans stabssjef er blitt koblet til de som bestilte drapet på gravejournalisten Daphne Caluana Galizia. I denne episoden av TaxCast snakker vi om medias rolle i å avdekke skattesnusk og økonomisk kriminalitet.

Les mer

TaxCast: Det store skatteranet

07.11.2019

I denne episoden av Taxcast snakker vi med forfatterne Maria Schumacher Walberg og Marianne Marthinsen som har skrevet boken Rødt lys, en bok om overskuddsflytting og skatteunngåelse.

Les mer

TaxCast: Edderkoppens nett

11.07.2018
I denne episoden besøker TaxCast The City of London og får vite hvordan denne lille byen midt i London ble sentrum for et globalt "edderkoppnett" av skatteparadiser, som strekker seg fra Cayman Islands til Jersey.
Les mer

TaxCast: Spania, finanskrisen og Frankensteins monster

26.02.2018
Det er gått ti år siden finanskrisen rammet Europa hardt. Millioner av spanjoler tok til gatene i protest mot arbeidsløshet, korrupsjon og innstrammingspolitikk. Hvilken rolle spilte skatteparadisene i finanskrisen, og hva gjorde krisen med tilliten til demokratiet? Dette og mer i årets første episode av TaxCast
Les mer

TaxCast: Gabriel Zucman og ulikhetsmaskinen

27.11.2017
Ulikhet har blitt et av de mest debatterte samfunnsutviklingene i vår tid. Men hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden? Gabriel Zucman, en ung forsker som har jobbet med tett med ulikhetsnestoren Thomas Pikkety, mener skatteparadisene er motoren som driver ulikhetsutviklingen.
Les mer

Prisen for en hemmelighet

30.06.2016
#panamapapers: Hvordan bidrar finansielt hemmelighold til en urettferdig verden? Og hvordan jobber journalister for å avsløre slike hemmeligheter?
Les mer

Hvor blir det av fotballpengene?

17.02.2016
Vi vet at det er mye penger i fotball, men hvor blir de av? Vi har sett nærmere på norsk fotballøkonomi og snakketmed fotballagenter, spillere og advokater for å finne ut om penger fra norsk fotball havner i skatteparadiser.
Les mer

Hva er greia med Sveits?

18.11.2015
Vi ser nærmere på landet som ligger på toppen av årets ferske Financial Secrecy Index. Vi snakker med ekspert Peter Ringstad om hvorfor er det sånn at "alle har hørt om hemmelige bankbokser i Sveits".
Les mer

Kan globalt bli lokalt?

30.08.2015
Globale skattespørsmål har blitt behandla på ein internasjonal konferanse i sommar, men blir sjeldan store tema i kommunevalkampen. Vi spurte likevel lokalpolitikarar frå alle dei politiske partia om kva dei meiner om kommunar som skatteparadisfrie soner, og om skillet mellom lokal og global politikk.
Les mer

McDonald’s og einskapleg skattelegging

19.05.2015
Da McDonald's flyttet sitt europeiske hovedkvarter fra Storbritannia til Luxembourg, begynte de å betale drastisk mindre i skatt i Europa, 8 milliardar skattekroner mindre mellom 2009-2013. Hvorfor blir ikke McDonald's skattlagt på en global og oversiktlig måte? Hør mer om en annen måte å skattelegge multinasjonale selskap på: unitary taxation / enhetlig skattelegging.
Les mer

Rett på skatt?

10.03.2015
1,9 milliarder dollar forsvinner ut av Zambia hvert år i ulovlig kapitalflukt. Dette er nesten tre ganger så mye som Zambia bruker på helse og utdanning til sammen. Bidrar skattetriksing til menneskerettighetsbrudd? TaxCast hører med ekspertene.
Les mer

Hvem eier Sydvaranger gruve?

16.01.2015
"For allmennheten er det svart boks. Umulig å finne ut av. Dette er noe man burde gjøre noe med," sier Økokrimsjef Trond Erik Schea om det norske registeret over utenlandske eiere i norske selskaper. Vi ser nærmere på hvorfor det er sånn og hva vi kan gjøre med det i årets første TaxCast.
Les mer