Rapport: Utvinningsindustriens bruk av skatteparadis avdekket

Ny rapport fra Publish What You Pay avslører: De ti største selskapene i utvinningsindustrien har over 2000 underselskaper i skatteparadiser.

At store internasjonale selskaper i stor grad benytter seg av datterselskaper i skatteparadiser har vært kjent lenge. Med rapporten «Piping Profits» har vi for første gang fått dokumentert hvor utstrakt og systematisk bruken av skatteparadiser er blant selskaper i utvinningsindustrien. Den ble lansert på Litteraturhuset i Oslo onsdag 21. september. En gjennomgang av ti av de mektigste utvinningsselskapene i verden har avdekket at de eier 6038 underselskaper, mer enn en tredjedel av disse i skatteparadiser. Det mest populære skatteparadiset er staten Delaware i USA. Det minst gjennomsiktige av selskapene i undersøkelsen er amerikanske Chevron, hvor 62% av underselskapene er lokalisert i skatteparadiser. Flere resultater fra rapporten kan du lese på Publish What You Pay sine nettsider.

Alvorlige funn
Mona Thowsen er nasjonal koordinator i Publish What You Pay, og ser på funnene i rapporten som alvorlige. – Lovstrukturene i skatteparadisene er bygget opp med den hensikt å tildekke informasjon som har betydning for et annet land sitt skattegrunnlag. Nasjonalstater er hjelpeløse i møte med denne sekretesseindustrien. Det er svært alvorlig, fordi to tredeler av verdens fattigste bor i ressursrike land som sårt trenger inntekter som de kan investere i arbeidet mot fattigdom, uttaler Thowsen til Dagens Næringsliv.

Rapporten har vært utarbeidet blant annet av gravejournalister i Bolivia og Ecuador. To av dem, Marco Rivero fra Bolivia og Christian Zurita fra Ecuador var til stede under lanseringen i Oslo. De kan fortelle om hvilken umulig oppgave det er å få innsyn i strukturen og regnskapene til internasjonale selskaper som tjener penger i hjemlandene deres. Les mer i intervjuet deres med framtiden.no.

Land for land rapportering
Et første skritt på vei mot større åpenhet i denne sektoren er å innføre en regnskapsstandard, som tvinger selskaper til å rapportere deres aktiviteter og regnskaper på land-for-land basis. Et EU-forslag til en slik standard er ventet i oktober, og under rapportlanseringen lanserte statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva at det blir en norsk høringsrunde på land-for-land rapportering, med utgangspunkt i det europeiske forslaget.

Les mer om land for land rapportering her.

Last ned rapporten her.

Peter Ringstad, koordinator Tax Justice Network - Norge.