Jo, Sveits er et skatteparadis

Skatteadvokat renvasker Bjørn Dæhlies utflytting på Dagsrevyen

Under Dagsrevyens sending den 7. februar om Bjørn Dæhlies utflytting til Sveits, var skatteadvokat Bettina Banoun invitert til å vurdere om Sveits er et skatteparadis eller ikke.

Hennes konklusjon var at det var det ikke, så la hun frem fire kriterier for å være et skatteparadis: At landet har lav eller ingen skatt, at landet ikke har en skatteavtale eller informasjonsutvekslingsavtale med Norge og at landet står på Skattedirektoratets «svarteliste».

Men, skatteparadis brukes på tusenvis av måter for å omgå skatt. Stadig nye metoder utvikles av skatteadvokater og andre skatterådgivere, noe de siste ti årenes datalekkasjer fra skatteparadis har vist. En firepunktsliste er en for lengst utdatert og snever måte å anse skatteparadis på.

I starten av Dagsrevyens innslag blir det kort vist til at blant andre Tax Justice Network mener Sveits er et skatteparadis.

Bakgrunnen for at vi mener det, er de to indeksene vi har utviklet, nemlig Financial Secrecy Index og Corporate Tax Haven Index. Disse måler grad av hemmelighold i over hundre land, og i hvor stor grad landene fasilliterer selskapers skattetriksing. Hver av indeksene måles på 20 indikatorer, med rundt 100 underpunkter. Siden vi begynte målingen i 2009 har Sveits vekslet mellom å innta 1., 3. og 5. plass over å være verdens verste skatteparadis.

Nylig avslørte Dagens Næringsliv at 1350 eiendommer i Norge eies fra Luxembourg og kartla et stort omfang av skjult eierskap. En femtedel av hele verdens investeringer i Norge kanaliseres via to land: Luxembourg og Nederland, for å redusere skatt. I 2017 hadde utlendinger investert nesten 4000 milliarder dollar i Luxembourg – nesten 1000 milliarder dollar mer det som er investert i Kina, og 67 ganger mer enn Luxembourg sitt nasjonalprodukt.

Likevel ville Luxembourg og Nederland ikke havnet på Banoun sin liste over skatteparadis, fordi begge landene har både skatteavtaler og informasjonsutvekslingsavtaler med Norge.

I likhet med Banoun synes vi det er positivt at Sveits i nyere tid, og etter betydelig motstand, omsider har begynt å utlevere informasjon om norske skatteytere. Nå utleverer 115 land informasjon om bankkontoer til Norge via en internasjonal avtale.

Vi vet derfor i dag noe mer om hvor pengene befinner seg, men hemmeligholdet har tatt nye former. Blant annet i form av komplekse selskapsstrukturer fordelt over flere land der reelt eierskap og kontroll i mange tilfeller er umulig å få kjennskap i. Dette dokumenterte vi i rapporten Vindkraftens skyggesider der vi blant annet fant at 42% av norsk vindkraftproduksjon er eid fra skatteparadis.

Banoun har økonomisk egeninteresse i å gi inntrykk av at Sveits har opphørt som skatteparadis. Under innslaget sier hun at hennes kunder er nettopp personer som ønsker å flytte formuene sine utenlands. Ved at Dagsrevyen gir en slik part definisjonsmakten bidrar det til renvasking og fortsatt vekst av skatteparadisene.

Oppdatering 2. mars 2022: I vårt innlegg i Dagens Næringsliv om datalekkasjen #suissesecrets skriver vi mer om hvordan Sveits og banken Credit Suisse tilrettelegger for hemmelighold.