Helsinki sier nei til skatteparadiser

Bystyret i Helsinki vedtok denne uken at man vil kreve land-for-land rapportering fra private selskaper som vil utføre tjenester for det offentlige.

Bystyret i Helsinki vedtok mandag kveld med 9 mot 6 stemmer at byen vil si nei til selskaper i skatteparadiser i offentlige anbudsrunder. Ordfører Jussi Pajunen presenterte et forslag om at byen ikke selv går til handling, men avventer den finske regjeringen i spørsmålet om hvordan man forholder seg til selskaper i skatteparadis. Dette ble av majoriteten i bystyret sett på som utilstrekkelig. Helsinki går nå igang med å finne ut hvordan man kan belønne selskaper som publiserer land-for-land rapportering av sin aktivitet. Bystyret besluttet også å delta i internasjonalt samarbeid for å bekjempe skatteparadiser på lokalt nivå. – Vi kan inte blunda för de här sakerna och är beredda att betala lite mera för företag som sköter sig, uttalte SFPs representant i bystyret, Jan D. Oker-Blom til en finsk politisk blogg. Forslaget kan du lese (på finsk) her, om du er språkmektig.
Både Sverige og Finland har den siste tiden sett en økende oppmerksomhet på at skatteparadisselskaper utfører tjenester for det offentlige. I Sverige har et av de største private selskapene som utfører offentlige omsorgstjenester, Carema, blitt avslørt av SVT for å unndra hundrevis av millioner i skatt. Carema eies blant andre av selskapet Triton som er registrert i skatteparadiset Jersey. I Sverige har reaksjonene på Caremas avsløringer vært sterke, og byer som Kalmar har gått inn for å boikotte selskaper med tilknytning til skatteparadis i offentlige anbudsrunder. Også Moderaterna har uttalt seg svært kritisk til at skatteparadisselskaper tjener store penger på omsorgstjenester. I Stockholm har Vänsterpartiet kommet med et liknende forslag som i Kalmar.
Også i Norge har mange selskaper som utfører tjenester for det offentlige eiere i skatteparadiser. Norges største kommersielle barnehageselskap, Espira AS, som driver over 60 barnehager rundt i landet, eies 60-70 prosent av det finske investeringsselskapet Capman Buyout Viii Fund Alp, som er registrert på skatteparadiset Guernsey. Også de ulike Adecco-datterselskapene som driver Oslos konkurranseutsatte sykehjem eies helt eller delvis av investeringsselskaper registrert i skatteparadis.

Peter Ringstad, koordinator, Tax Justice Network - Norge