Drakamp om selskapsbeskatning

Uenighet i EU om nytt radikalt skattesystem, såkalt CCCTB.
EU-kommisjonen foreslår at selskaper frivillig kan velge å inordne seg det nye systemet. Men Parlamentet, og vi, mener at det må være obligatorisk for alle for å ha virkning.
Forslaget fra kommisjonen dreier seg om en ny måte å regne ut selskapets overskudd på, såkalt common consolidated corporate tax base (CCCTB). CCCTB innebærer at man tar utgangspunkt i samlet overskudd for hele selskapet, inkludert alle datterselskap. Deretter regnes det ut hvor stor andel av overskuddet som hører til hvert enkelt land. Hensikten er at det meste av det skattbare overskuddet skal tilfalle det landet der reell verdiskaping skjer. Holdingsselskap i Nederland med null ansatte vil for eksempel komme dårlig ut, selv om det på papiret har stort overskudd. Selve nivået på skatten vil hvert enkelt land fremdeles avgjøre selv.
Selv om forslaget fra EU-kommisjonen er et viktig skritt, må det ikke svelges rått:
  • For at systemet skal virke må det være obligatorisk
  • Formelens innhold er uklar og resultet vil være vesentlig for om hensikten ivaretas.
  • Forslaget gjelder bare for de delene av selskapene som hører til EU. Dermed er det fremdeles mulig å flytte overskudd til skatteparadis utenom EU.
  • Internprising mellom selskaper i EU må ikke lenger dokumenteres.
CCCTB presenteres som et forslag som skal gjøre den aministrative byrden for selskaper enklere. Det er vel og greit, men den overordnede hensikten må være å sikre at selskapene ikke kan snike seg unna skatt, og betaler skatt der verdiskapingen faktisk skjer. EU-parlamentet har nå tatt til orde for at CCCTB skal være obligatorisk og forsøker dermed å demme opp om det kanskje viktigste faremomentet. Men vi er fremdeles et stykke på vei. De to siste punktene over viser at land-for-land-rapportering vil være viktig å innføre i tillegg til CCCTB.
Forslaget er ikke gjeldende for Norge, og sannsynligvis er det derfor CCCTB så godt som aldri nevnes i norske medier. Dette er et verktøy som har potensiale i å hamle opp med store deler av multinasjonale selskapers skattetriksing, hvis det gjøres riktig. CCCTB kan bli aktuelt for Norge i fremtiden, derfor bør fagmiljø og myndigheter engasjere seg.
Mer
  • Kommisjonens forslag finner du her
  • Resolusjonene vedtatt av EU-parlamentet i april 2012 om CCCTB og om skatteunndragelser.
  • Les også blogginnlegget Hva vi kan lære av showbiz for en enkel innføring eller denne artikkelen av Nicola Liebert for de som ønsker dypdykk.
  • Mediedekning i Tax-News
  • Apple nyter godt av mangelen på internasjonale skatteregler
  • Riggselskapet TransOcean som opererer i norske farvann anklages for å utnytte dette til fulle.
Sigrid Klæboe Jacobsen
styreleder Tax Justice Network - Norge